Állásinterjú kérdések és valódi jelentésük

Gondolkozz a munkáltató fejével: állásinterjú kérdések és valódi jelentésük

Az ártatlannak tűnő állásinterjú kérdésekből a munkaadó jóval többet szűr le, mint amire te gondolnál.

Elmész állásinterjúra egy nagy céghez, leülsz a HR-essel szemben, és szakmai feladatok helyett egy sor általános kérdéssel bombáznak.

Mi ennek az értelme? Jó helyre jöttél? Komolyan vesznek egyáltalán?

Még szép! A legegyszerűbb kérdésekből is leszűrhető rengeteg információ, lássunk néhány példát!

Mesélnél egy kicsit magadról?

Mondj magadról, vagy bármi másról egy-két mondatot, hogy lássam képes vagy összerakni egy értelmes mondatot. Kérlek ne blokkolj le és hadoválj össze vissza!

Nyugodtan készülj fel egy ilyen kérdésre 1-2 mondattal, mert ott helyben garantáltan elkezdesz majd azon agyalni, hogy középiskolás korod óta mi történte veled amit érdemes lenne elmondani. Csak mondj valamit!

Miért szeretnél nálunk dolgozni?

Ez számodra az álom állás? Csak a pénz érdekel? Ugródeszkának használsz minket? Máshova nem vettek fel?

Ha valóban érdekel az állás, és hosszútávon is itt szeretnél dolgozni, akkor mindenképpen említsd ezt meg. Vigyázz, az őszinte lelkesedés, és a hamis csillogás is leolvasható arcodról, így nem érdemes kamuzni a jó pontért.

A pénz szót ne használd, sokkal meggyőzőbben hangzik, ha azt mondod: “Anyagi biztonságot szeretnék teremteni magamnak, és úgy érzem, hogy ennél a cégnél ezt elérhetem szaktudásommal és elkötelezettségemmel.

Ugródeszka, máshova nem vettek fel… Fő az őszinteség, de ezek helyett inkább ne mondj semmit, különben az utolsó dolog amit hallani fogsz tőlük, az a “Majd értesítünk!” mondat lesz.

Mik az erősségeid?

Van bármilyen feladat amit rád lehet bízni anélkül, hogy folyamatosan ellenőrizni kellene a munkádat? Képes vagy önállóan vagy csapatban dolgozni?

Minden állásnál van olyan tulajdonság vagy képzettség, ami nem hangzik elcsépeltnek, mégis plusz pontot jelent. Egy programozó állásnál ne azt mond, hogy “Okos vagyok”, ahogyan egy manikűrösnél sem azt, hogy “Van szépérzékem”.

Előbbinél fontos, hogy egyszerre legyél csapatjátékos és tudj önállóan is dolgozni, míg utóbbinál a vendégekkel való kommunikációs készség pénzben mérve rengeteget jelent a munkáltatónak.

Mi a legnagyobb gyengeséged?

Milyen téren tudsz még fejlődni? Mi tart ebben vissza? Hogyan tudunk neked ebben segíteni?

Nem tudsz verziókövető rendszert használni? Nem dolgoztál még csapatban? IT-s vagy a cégnél, de nincs megfelelő kommunikációs kézséged? Ez mind olyan dolog, melyet céges képzéseken el tudsz sajátítani. Látni az alkalmazottakat és velük együtt a céget fejlődni, az egyik legszebb dolog amit egy vezető kívánhat magának.

Egy valamit ne mondj: “Túl sokat dolgozom!” Nagyon sokan mondják ezt, és nem vicces.

Miért alkalmazzunk éppen téged?

Te vagy ma az ötödik ember akit interjúztatok. Anélkül, hogy bármit tudnál a másik négyről, szerinted miért kellene pont téged választanom?

Miért éppen téged válasszunk?

Ezzel a kérdéssel két alkalmazott típust lehet kiszűrni:

  1. Kakas: “110%-ot fogok nyújtani, a másik négy ember a közelébe sem érhet annak a szakmai tudásnak amit tőlem kaphatnak, ráadásul csak jó fényt vethet a cégre, hogy meglátták a lehetőséget egy ilyen tehetséges emberben”.
  2. Bárány: “Nem is tudom, szerintem keményem dolgozom, eszes vagyok, és megcsinálok bármit amit rám bíznak, és nagyon szeretnék ennek a cégnek a tagja lenni…”

A kakas nagy valószínűséggel felülbecsli saját magát, ráadásul ha olyant állít amit a közeljövőben nem tud teljesíteni, annak bizony repülés lesz a vége.

A bárány típus határozatlan, esetlen és szerencsétlen, ilyenre pedig elég kevés cég hajt.

Tedd ezt: 

  • Emeld ki újra az álláshirdetés alapján, miért vagy jó erre a munkakörre
  • Van-e olyan tulajdonságod amiből profitálhat a cég
  • Tudsz-e a cég valamilyen aktuális problémájára megoldást nyújtani (az állás betöltésén kívül)

Szabadidődben mit csinálsz?

Van-e magánéleted a munka mellett?

Azért fontos, mert nem minden cég szeretne egy gépet alkalmazni emberei közé. Egyrészt rontja a csapatszellemet, másrészt vezetőként nehéz megtalálni a közös nevezőt, így kihozni a maximumot a jelöltből. Attól, hogy valaki napi 16 órát dolgozik, még nem biztos hogy hatékonyabb, mint az aki csak 8-at.

Tudod, hogy igazad van egy vitában, hogy kezeled?

Minden egyes alkalommal hozzám szaladsz majd, ha vitába keveredsz? Tisztában vagy vele, hogy sosem lehetsz teljesen biztos az igazadban, vagy elvakultan ragaszkodsz a véleményedhez? Képes vagy-e meggyőzni a másik felet, esetleg kompromisszumokat kötni? 

Van egy mondás: “Végtelen számú kísérlet sem bizonyíthatja 100%-osan hogy igazam van, ellenben már egyetlen kísérlettel is igazolni lehet, hogy tévedtem.”

Emeld ki, hogy amennyiben meggyőződésed szerint igazad van, tényekkel próbálod alátámasztani nézőpontodat, és hajlandó vagy a másik felet is meghallgatni. Ennek ellenére nem mész bele parttalan vitákba, amennyiben a kérdés boncolgatása helyett értékes munkát is tudnál végezni.

Miért hagytad ott az előző munkahelyed?

Mik azok az okok, ami miatt otthagysz egy állást, és hogyan tudom ezt megelőzni? Sokba kerül egy teljesen új ember alkalmazása…

Ha kirúgtak, halgass. Azonban ha jó okod volt otthagyni az előző munkahelyed, játsz nyílt lapokkal. Ilyen ok lehet például:

  • Rendszeresen csúsztak a fizetéssel
  • Teljesen más feladatokat kellett végezned, mint amire felvettek
  • A cégben 0 volt a kommunikáció, senki nem volt tisztában vele, mit csinált éppen a munkatársa

Van valami kérdésed?

Van valami kérdésed?

Nem minden kérdés trükkös!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .