Egyetemi és Kollégiumi Szótár Pannon Egyetem

Egyetemi és Kollégiumi szótár, ha nem tudod mit jelent az EX

Egyetemi éveid alatt rengeteg rövidítéssel és idegen szóval találkozol majd, ezért létrehoztunk még egyet: EX.

Az EX, érthetőbben Egyetemi és Kollégiumi Szótár segít majd eligazodni az egyetem félelmetes akronimjainak sűrű babuszerdejeiben.

KIB, EKI, OI, MFTK, TVSZ. Nap mint nap hallani fogod ezeket a rövidítéseket megspékelve olyan kifejezésekkel, mint a kampusz, Szenior, pénzügy, abszolválás, Kopter. De vajon mit takarnak? Ha nem akarsz zavarba jönni ezek hallatán, mondunk még egyet: EX, azaz az Egyetemi és Kollégiumi Szótár.

Ha hibát találsz benne, jelezd nekünk, nehogy félretájékoztassuk a többieket!

Kollégiumi szótár

Szenior

Hallgatói életed megkönnyítésére felesküdött kollégiumi lakó. Minden kollégiumban található belőlük 1 vagy több. Bármilyen problémád van, keresd bátran. Idővel belőled is lehet Szenior.

KIB – Kollégiumi Intéző Bizottság

EKI – Egyetemi Kollégiumi Iroda

Kollégiumi ügyeidet intézheted itt, illetve a diploma megszerzése után, itt is alá kell majd iratnod a leszerelő lapot. Elérheted őket belső telefonon a 2002-es számon, e-mailben a felveteli@vekoll.uni-pannon.hu címen, illetve személyesen nyitvatartási időben az Egyetem utca 12 címen lévő Központi Kollégiumban, a Panda Büfétől balra (ha a büfével szemben állsz).

KK – Központi Kollégium

Egy 500 fős kollégium az Egyetem utca 12 címen. Felújított, szép szobák, biliárd, csocsó, minden szinten plazma tv, ráadásul mi Pandák is itt tanyázunk!

Öntevékeny kör

Kollégiumokban lévő, közös érdeklődési körrel rendelkező csoportok, akik együtt űzik hobbijukat. Az évek során volt már Kerámia kör, Akva kör, Audió és Videó Stúdió, Várfok Túrakör, Krónikás, Anime kör.

Kollégiumi referens

A cikk írásának pillanatában a pozíciót Haraszti László tölti be, aki a Pannon Egyetem kollégiumainak ügyeiért felel. Igazából olyan, mint az igazgató vagy rektor az oktatásban, csak ha ő kicsap, akkor nem tanulnod nem lesz hol, hanem laknod 🙂

Mac cím

A számítógéped egyedi azonosítója, aminek segítségével be tudnak regisztrálni a kollégiumi hálózatba, és lesz interneted. Itt egy cikk arról, hogy windows operációs rendszerben hogyan kell lekérni a MAC címet.

Kopogtató tábor

Az első kollégiumi rendezvény, amin elsősként részt veszel. Nem csak azért érdemes elmenni, mert így hamarabb költözhetsz be, hanem mert eszméletlenül jó programok és csapatépítő játékok vannak. Ilyen volt a 2015-ös Kopogtató Tábor.

Egyetemi szótár

OI – Oktatási Igazgatóság

Hallgatói ügyeidet tudod itt elintézni, valamint itt kérhetsz iskolalátogatási igazolást. Nagyon kedves ügyintézők dolgoznak bent, érdemes megjegyezni a keresztnevüket, és névnapjukon vinni nekik egy csokit. Ezen az oldalon, a szakod alapján meg tudod nézni ki az ügyintéződ, továbbá az Oktatási Igazgatóság nyitvatartását is megtekeintheted.

Pénzügy

Amikor ezt hallod valakitől az egyetemen, általában nem az anyagi helyzetedre kiváncsiak, hanem egy helyre utalnak az A épületben. Mikor utoljára ott jártunk, az OI környékén volt. Befizetésekkel, utalásokkal, elmaradt vizsgadíjakkal kapcsolatban tudsz náluk információt beszerezni.

Kampusz

Az egyetem területét jelenti. Veszprémben alsó és felső kampusz van, teletömve egyetemi épületekkel A-tól W-ig, több kollégiummal, gyógyszertárral és szórakozóhellyel.

Neptun

Elektornikus hallgatói ügyintéző rendszer, ahol tárgyfelvételtől kezdve, a kérvény leadásokon és kollégiumi díj befizetésén keresztül, a vizsga jelentkezésig mindent el tudsz intézni. A Neptun rendszer használatáról itt olvashatsz bővebben.

Neptun kód

6 db betűből és számokból álló azonosító (pl. BATMAN, A1S2D3), amit majd egy csomó helyen kérdeznek tőled. Ezzel tudsz bejelentkezni a Moodle rendszerbe, belépni a Neptunba, ügyeket intézni a Koli Irodán vagy az OI-ba.

Abszolválás, abszolutórium

Egy igazolás arról, hogy felsőoktatási tanulmányaidat befejezted. Ha ezt kikérted, már csak a záróvizsga van hátra, és meg is szerezted a diplomádat.

Költségtérítés, önköltséges

Költségtérítéses hallgató az, akit 2012 július 20 előtt vettek fel egyetemre, önköltséges pedig az, akit ez után.

Költségtérítéses hallgatók nem tudják felvenni a Diákhitel 2-t.

Mindkét esetben félévente kemény pénzeket kell átutalni az egyetemnek, melyről a felvi.hu oldalán tudsz tájékozódni. Válaszd ki melyik karra felvételiztél, és az aloldalon találod majd a szakokhoz tartozó térítési díjat.

Kredit

Ez a tanulmányi munka mértékegysége, mely megmutatja, hogy az adott tárgyat kb hány óra alatt lehet teljesíteni. 1 kredit 30 tanulmányi órának felel meg, így a 6 kredites elektros tárgyak igen húzósnak számítanak. Félévente átlagosan 30 kreditet kell teljesíteni, így ha államilag támogatott képzésre vettek fel, valószínűleg következő évben is azon maradsz.

Index

Néhány éve felváltotta a Neptun rendszer, de öreg rókáktól még egy ideig hallani fogod ezt a szót. Olyan volt, mint egy ellenőrző, amibe a vizsgák eredményeit rögzítették.

GTK – Gazdaságtudományi Kar

Ha érdekel a turizmus, a pénzügy, a menedzsment, akkor ez a kar neked való. Honlapjukon elolvashatod, hogy miért érdemes ide jelentkezni.

MK – Mérnöki Kar

Az jelentkezzenek ennek a karnak valamelyik szakára, akinek szívéhez közel álla természet (biomérnök, környezetmérnök), szeret kotyvasztani (vegyészmérnök), vagy a dolgok mélyére nézne (anyagmérnök, mechatronika).

MIK – Műszaki Informatikai Kar

Ha a “Hány nyelvet beszélsz?”-re 18 a válasz, és ebből 16 programozási, akkor ez a neked való kar!

MFTK – Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar

Aki penge angolból, németből, szeret politikát elemezni, az itt jó helyen keresgél.

Georgikon

A georgikon ógörög szó eredeti jelentése: a földművelésről szóló tanköltemény. Amit te keresel, nem áll messze ettől a deifiníciótól, mert Pannon Egyetemen a Georgikon a keszthelyi karra utal, melynek honlapját itt találod meg. Többek között agrárok, kertészek, és meteorológus tanoncok járnak ide.

FSZ – Felsőoktatási Szakképzés

Régen szakközépiskolák indították, most már ezt is egyetemen vagy főiskolán tanulhatod, amiért kreditpontokat kapsz. Ha később egy hasonló egyetemi szakra szeretnél átmenni, beszámítják a krediteidet. FSZ-ben tanulhatsz például aranykalászos gazdának, vagy cnc gépkezelőnek, melyről később átválthatsz gépészmérnökre, ha kevés a kihívás.

HÖK – Hallgatói Önkormányzat

A hallgatók által választott HÖK-ösök képviselik a hallgatók érdekeit a Kari Tanácson, a Szenátusban és különböző egyetemi bizottságokban.

OTDK – Országos Tudományos Diákköri Konferencia

Az ország legnagyobb tudományos rendezvénye azon diákoknak, akik megfelelő tanulmányi eredménnyel rendelkeznek, és szeretnének kutatni, tovább fejlődni. Minden páratlan év tavaszán kerül megrendezésre, 2017-ben Veszprém és a Pannon Egyetem ad otthont az eseménynek.

HKR – Hallgatói Követelmény Rendszer

Rengeteg szabályt tartalmaz, elvileg egyszer mindenkinek el kellene olvasni, de igen kacifántos.

TVSZ – Tanulmányi és Vizsga Szabályzat

A HKR tartalmazza, le van írva benne, hogy hányszor lehet vizsgát felvenni, mennyit kell fizetni a nem teljesített kreditekért és az IV-ért, és még sok-sok minden.

JUTTÉR – Juttatási és Térítési Szabályzat

Azokat az ösztöndíjakat és támogatásokat írja le, melyeket bizonyos feltételek teljesítése mellett bezsebelhetsz. Azt is tartalmazza, hogy milyen esetben kell pénzt fizetned, illetve mi alapján sorolnak át államilag támogatott képzésről költségtérítésesre.

IV – Ismétlő Vizsga

Ha elsőre nem sikerül, lehet még próbálkozni. A TVSZ-ben le van írva, hogy maximum hány alkalommal, illetve mekkora pótdíj befizetése mellett.

Térítési díj

Ha nem fizetsz be valamit időben, akkor térítési díjat írnak ki, ami kb 1-2.000 Ft-os összeg. Nem árt, ha mindig van a Neptun számládon egy kis plusz pénz.

Ha van egy egyetemhez vagy kollégiumhoz kapcsolódó szó, rövidítés amit gyakran hallasz, de nem tudod mit jelent, írd meg hozzászólásban, és kitesszük.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .