9 tipp, hogy túléld az első heted a kollégiumban

Minden kezdet nehéz, de a legnehezebb dolog új helyre költözni. Több éves kollégiumi tapasztalatunknak hála tudunk néhány tippet adni, hogy megkönnyítsük az első heted a kollégiumban.

Új helyre költözni sosem egyszerű, hát még ha ismerősök nélkül teszed ezt. Talán nem is gondolnád, hogy hányan szenvednek honvágyban, hányan teljesítenek rosszabbul, vagy hányan hagyják ott az egyetemet emiatt.

Hidd el, ha nehezen is kezdődik, életed legjobb része lesz ez, ezért fontosnak érezzük, hogy ezzel a 9 tippel megkönnyítsük az első heted a kollégiumban.

1. Hagyd nyitva az ajtód

A nyitott ajtó módszer a leggyorsabb útja az ismerkedésnek. Nyitott ajtó = barátságos lakók, akikkel lehet egy jót beszélgetni.

Ha úgy érzed, a nyitott ajtó ellenére kevesen térnek be a szobádba, próbálj ki egy vicces ajtótámaszt, ami máris alapját képezheti egy kellemes beszélgetésnek:

Vicces ajtótámasz
Ennek láttán tuti bejönnek az emberek a szobádba!

2. Pakold ki a cuccaid minél hamarabb

A honvágy könnyen hatalmába keríthet, ha még nem voltál soha kollégista, vagy teljesen egyedül jöttél ebbe az idegen környezetbe. Az egyik legjobb módszer a honvágy legyőzésére az, ha minél hamarabb otthonosabbá teszed szobádat, kipakolod a dobozokat és bőröndöket, majd besúvasztod őket a szekrény mélyére. Hozz el otthonról mindenféle csetreszt, vagy vásárolj be a város valamelyik dekor boltjában, és alakíts ki egy teljesen új, mégis kellemes környezetet.

Panda szoba szépségverseny

Hamarosan indul a Panda Szoba Szépségversenyünk, érdemes már most elkezdeni összedolgozni a szobatársakkal!

3. Fedezd fel a kampuszt!

Az egyetem több épületből áll, és valószínűleg a legtöbben lesz is órád. Ha van némi szabadidőd, járd körbe a kampuszt, és tájékozódj!

 • Van-e büfé az adott épületben, vagy még a kollégiumban el kell készítened a harapnivalót a 6 órás előadásra?
 • Merre van az egyetemi könyvesbolt?
 • Hol a Kollégiumi Iroda, a Tanulmányi Osztály és a Pénzügy?
 • Merre tudsz bulizni, kikapcsolódni, shoppingolni?

Ha ezeket az első héten felderíted, rengeteg felesleges gyaloglástól és fejfájástól kíméled meg magad.

4. Ne tölts sok időt egyedül

Főleg ne az első éjszakáidon! Nem, nem arra célzunk, hogy első héten szedj fel valakit, annak is megvan a maga ideje! A cél, hogy a honvágy ne keríthessen hatalmába.

Honvágy, otthon, star wars

Eleinte igyekezz minden kolis rendezvényen, szintes találkozón, esti filmnézésen részt venni. Ha valaki felveti egy jó kis társasozás lehetőségét, ne mondj nemet, sőt! Ha te magad szeretnél kezdeményezni, érdeklődj a kollégiumi vezetőknél, a legtöbb helyen van raktáron néhány játék.

Sok kollégiumban rendszeresen szokott lenni társasjáték nap, szerveznek anime találkozókat, illetve a kollégium Szeniorjai rengeteg további programmal készülnek.

5. Találkozz annyi emberrel, amennyivel csak tudsz

Kopogj be a szint összes szobájába, mutatkozz be, és mondj magadról valami érdekeset. Biztos furcsának fog tűnni az ott lakóknak, viszont garantáltan emlékezni fognak rád később.

Boldog emberek ugrálnak

Úgy érzed teljesen átlagos vagy, és nincs semmi jó sztorid? Beszélj

 • a sorozatokról amiket szeretsz
 • a filmekről amiknek rajongója vagy
 • a játékokról amivel játszol
 • a könyvekről amiket kiolvastál

Nem is gondolnád mennyi Star Wars, Harry potter vagy anime rajongó van a kollégium szerte.

Nekünk is volt egy PandAnime klubunk, amit igyekeztünk havonta összehívni. Itt társasoztunk, beszélgettünk, rajzoltunk, a végén pedig néztünk egy jó animét.

6. Ha elsőre senki sem szimpi…

Ha úgy érzed, a megismert emberek közül mindenki egy kicsit furcsa, és egyikkel sem lennétek országos cimborák, ne ess pánikba! Ez még csak az első hét, az egyetem 3-7 éve alatt bőven le fog cserélődni a baráti társaságod 1-2 alkalommal.

Vegyél részt kolis programokon, szint vetélkedőkön, tanulj együtt a többiekkel, és néha menj el bulizni is.

Tapasztalatunk szerint a legjobb dolgok a “Valaki…” kezdetű mondatokból kerekednek, például

 • Valaki segítsen szétválogatni ezt az 1000 kártyát
 • Valaki jöjjön még nyolcadik embernek a csapatba
 • Valaki önkéntesre lenne szükség a következő kísérlethez

Ez rengeteg olyan lehetőség, melyből csak jól jöhetsz ki! Valakivel együtt dolgozol egy projekten, egy csapat része lehetsz, vagy a figyelem középpontjába kerülsz. Legyél a tettek embere!

7. Nagyon sokan pont olyan feszültek, mint te

Úgy érzed bénán jönne ki, ha csak úgy bekopognál egy szobába? Gondolj csak bele te mennyire felszabadulnál, ha valaki besétálna az első héten, és elkezdene beszélgetni veled!

Akármilyen keménynek mutatják magukat a többiek, sok-sok kollégista év kell ahhoz, hogy valaki új helyre költözve egyből otthon érezze magát. Sokszor a legnagyobb arcok, vagy a legszebb lányok szorulnak rá a legjobban arra, hogy valaki őszintén foglalkozzon velük, beszélgessen egy kicst.

Legyél Te ez a valaki!

8. Mindig legyen nálad cukor vagy csoki

Nem tudsz bekapcsolódni egy beszélgetésbe? Hogy ne érezd magad feleslegesnek a szobában, legyen nálad egy doboz cukor vagy csoki, amit néha körbe kínálsz.

cukorka

Ezt a taktikát sikeresen alkalmaztuk 2010-ben, ami máig tartó barátságokat eredményezett.

Vigyázz, hogy ne told túl, nem kutyáknak osztogatsz jutalom falatot!

9. Egyél finomakat

Ha nincs időd, nem szeretsz vagy egyszerűen lusta vagy főzni magadra, próbálj ki néhány ételszállítót. A veszprémi Központi Koliban volt például egy Panda Büfé nevű pizzériánk, így az épületet sem kellett elhagyni egy jó kajáláshoz, sokszor pizsamában jöttek a hallgatók az ételért.

Szólíts le más kollégistákat, hogy tudnak-e egy jó helyet, esetleg csatlakozhatsz-e hozzájuk, és máris van valami programod, amivel le tudod magad kötni, és embereket is találtál akikkel tudsz ismerkedni.


Legyen több pénzed, mint a szüleidnek!

Minél fiatalabban kezdesz el odafigyelni a pénzügyeidre, annál nagyobb az esély rá, hogy sikerülni fog.

Beosztom.hu