A hatékony tanulás művészete: tanulási technikák

Vizsga időszak közeledtével a legtöbb diák bármit megadna a hatékony tanulás titkáért. Természetesen itt minden infó ingyen van, ezért semmi más dolgod nincs, mint végigolvasni az itt látható tanulási technikák hadát.

Most, hogy ismered agyad tanulási mechanizmusának alapjait , lássunk néhány tanulási módszert amivel megoldható a tanulási idő csökkentése, kevesebbszer kell átismételned az anyagot, és akkor is meg tudsz jegyezni valamit, ha elsőre lehetetlennek tűnik!

Pomodoro módszer

A Pomodoro, egy konyhai időmérő eszköz, általában tojás vagy gyümölcs alakú, melynek tetejét és alját különböző irányba lehet eltekerni, majd x perc után elkezd csörögni.

pomodoro módszer
Innen tudsz olcsón rendelni ilyen pomodoro időzítőt mindenféle formában.

A módszer azt a tényt aknázza ki, hogy az ember átlagosan 25 percig képes koncentrálni egy adott dologra, mielőtt lecsap rá az unottság, és fáradtság. Ezt követően szüksége van egy 5 perces pihenésre, mielőtt újra belevetné magát az önfeledt tanulásba.

Azt is kikísérletezték, hogy legfeljebb 2 óráig tarthat egy egybefüggő tanulási szekció, ami után jöhet egy jóval nagyobb pihenési fázis. Tipikusan ilyenkor jutalmazhatod meg magad egy játékkal vagy sorozat nézéssel. Egy kis matekkal azt is kiszámolhatod, hogy egy 2 órás tanulási szekcióba összesen 4 pomodoro fér bele, köztük 5-5 perc szünettel.

Tanulási technikák: Pomodoro módszer

A pomodoro módszer egyik fontos feltétele, hogy az adott 25 percben ne hagyd megszakítani a tanulási folyamatot. Ehhez használd fel a könyvemben bemutatott Zen Birodalmat, figyelemelterelő tényezők csökkentését, és próbáld meg úgy megtervezni vasárnap a programjaidat, hogy a tanulási szekció ne essen egybe a rendszeres kedd reggeli fűnyírással a szomszédban.

Ha egy jó mobilos app-ra van szükséged, én a PomoDone nevű alkalmazást ajánlom. Egy csomó helyről be tud húzni feladatlistákat (Trello, Evernote, Asana), amiket 25 perces vagy tetszés szerint beállított szekcióban el tudsz végezni.

Hajszálpontos időzítés

Rengeteg szenvedés árán ugyan, de azt már általános iskolában is megtanultad, hogy minél többször ismételsz át valamit, annál egyszerűbben fogsz rá később emlékezni, legyen az vizuális adat (vaktérkép), hang (ének), vagy egy sima definíció. Arról viszont nemigazán beszélt senki, hogy milyen sokszor, és milyen időközönként kell ezeket az ismétléseket végrehajtani.

Mondjuk el a verset 20-szor egymás után? Óránként egyszer rajzoljuk le a vaktérképet, egészen addig, amíg már tökéletesen nem megy? Olvassuk el a definíciót most, aztán közvetlenül vizsga előtt még 3-szor, hátha megragad a rövidtávú memóriában?

A helyzet az, hogy az előző nap „megtanult” dolgok 8%-át elfelejtjük másnapra. A leghatékonyabb az lenne, ha csak ezeket az információkat kellene átismételni éppen azelőtt, hogy elfelejtenénk őket. Ennyire viszont még nem kiszámítható az emberi agy, így általában átismételjük az egészet.

A gyakoriságra vannak egész jó közelítések. A legtöbb helyen azt javasolják, hogy olvasd át megint az anyagot

  • 10 perccel az első tanulás után.
  • 24 órával az első tanulás után.
  • 1 héttel az első tanulás után.
  • 1 hónappal az első tanulás után.
  • 6 hónappal az első tanulás után.

Természetesen ez nagyban egyénfüggő is, hisz van ami neked könnyebben megragad, míg nekem hatodik olvasásra sem megy.

Ha olyan ember vagy aki jobban szereti a kézzelfogható dolgokat, készíts memória kártyákat, és használd az 5 lépcsős Leitner módszert:

Tanulási technikák leitner módszer

A helyesen megválaszolt kártyák mennek a következő dobozba, a rontottak pedig vissza az elsőbe. Minél nagyobb száma van egy doboznak, annál később kell újra ismételni a benne lévő kártyákat.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy előbb nem nézheted át őket! Tapasztald ki, mi a számodra legmegfelelőbb ismétlési időintervallum: ha a 4. doboz kártyáit 90%-ban elrontod, akkor valamennyivel előrébb kell hoznod az ismétlést.

Szerencsére kitűnő alkalmazások léteznek, amik számon tartják azokat a dolgokat melyekből gyengébben teljesítesz, és sokkal gyakrabban dobják vissza ismétlésre.

A legjobb ilyen alkalmazás amit a mai napig használok, az ingyenes Memrise . Ez egyfajta memória kártya app, melynek segítségével a fent említett módon, szinte nulláról építem fel japán nyelvtudásomat, és rendkívül jól haladok!

Tanulási technikák: memrise

Ne ilyedj meg a memória kártya szó hallatán, nem egy idejét múlt dologról van szó, sőt! Rendkívül hatékony, nemsokára elkészül cikkem az egyedi memória kártyák gyártásának legjobb módjairól.

Mindenképpen javasolom, hogy tégy vele egy próbát! Egyszerű jutalom rendszerrel működik, automatikusan emlékeztet amikor eljön az ismétlés ideje, és a maga módján szórakoztató is.

Nem csak nyelveket lehet vele tanulni, hanem matekot, törit, és bármit amihez csinál valaki kurzust. Akár te is létrehozhatod saját kurzusodat egyéni memória kártyákkal, és megoszthatod másokkal.

Hasonló a quizlet.com is, ahol irodalmat , nyelvet vagy bármi mást is tanulhatsz. A leghatékonyabb itt is akkor leszel, ha saját kártyákat hozol létre szaktársaiddal, hogy a legtöbbet kihozhassátok a tanulnivalóból.

Éld meg a tanulást

A tanulás általában egy passzív folyamat, mely közben ülsz, és szemed segítségével megpróbálod a lehető leghatékonyabban beszippantani az információt. Két dologra emlékezz vissza:

  1. Azokat a dolgokat egyszerűbb megjegyezni, melyek érzelmet váltanak ki, vagy valamilyen módon sokkolóak, drámaiak.
  2. Az írott szövegen kívül segítségedre lehetnek videók, vagy hangfelvételek is.

Tanulás színek segítségével

Feltéve, hogy nem valami krimi a téma, a tanulás közbeni olvasás elég száraz és érzelemmentes folyamat. Próbáld meg kicsit színesebbé tenni! Szó szerint.

Vegyél elő 3-4 kiemelő filcet és ceruzát, majd képek és színek segítsévégel tedd emlékezetesebbé a jegyzetet.

Tanulási technikák: színes jegyzetek

Határértéknél a L’hospital szabály nevét úgy jegyeztem meg, hogy a L’ után rajzoltam egy kórházat, mert így írják a kórházat angolul. Neked biztos hülyeségnek tűnik, azonban minél több olyan dologhoz kötöd az új infót ami már valami meglévőhöz kapcsolódik, annál egyszerűbb lesz megjegyezni!

Találj ki egy történetet mellé

Nem egy “Egyszer volt, hol nem volt…” típusra gondolok, hanem valami rövid frappánsra. Legyen egy mondat vagy egy szituáció amit könnyebb megjegyezni, és már tartalmazza a megoldást valamilyen formában.

Például programozásnál van egy kód:

foreach($a as $k => $v)

de mindig elfelejtettem, hogy a $k vagy a $v van előbb. Egyszerűen nem bírtam megjegyezni, aztán egyszer eszembe jutott, hogy „finom a kávé”, és ennyi. Ez már egy történet, mert kitaláltam valami teljesen mást, aminek segítségével emlékezhetek a helyes sorrendre. Ha elfelejtem, eszembe jut, hogy finom a kávé, és megvan az $a $k $v sorrend.

A rím faragós tanulási módszer

Az emberek egy része képes mindössze 10-15 másodperc alatt, néhány soros verseket kreálni, ez a tipp nekik szól.

Például fizikában a az Newton mértékegység így írható fel: kg*m/s2 (kilógramm szor méter per szekundum négyzet), erre azt mondom, hogy Kilóg a sok éter persze punktum kész lett. Nyilván nevetséges, de pont ez a lényeg, hisz az információhoz érzelmi töltetet ad.

Tanulás után mondd el nyugodtan szobatársadnak, és röhögjetet együtt azon, mekkora baromságot találtál ki. Másnap emlékezni fogsz rá.

Összegzés

Remélem a fenti példák segítségével számodra is világossá válik, hogy nem csak a levegőbe irogatom a tippeket, hanem konkrétan megvalósítható módszerekről van szó.

Három dologra van szükséged a hatékony tanuláshoz:

  1. Találd ki melyik tanulási technika a neked való
  2. Győzd le a halogatást, és állj neki tanulni
  3. Ne hagyd, hogy félbeszakítsák a tanulási ciklusod

Ha ez sikerül, hipp-hopp végére érsz a leckének, és látványosan javulni fognak az eredményeid. További tippek találsz a könyvünkben:


Legyen több pénzed, mint a szüleidnek!

Minél fiatalabban kezdesz el odafigyelni a pénzügyeidre, annál nagyobb az esély rá, hogy sikerülni fog.

Beosztom.hu