Kollégiumi beköltözés: mit ne felejts otthon

Bekerültél kollégiumba, de halvány fogalmad nincs miket hozz magaddal?

Összegyűjtöttük neked a legfontosabb dolgokat, amiket semmiképpen ne felejts otthon, ha kollégista lettél!

Elöljáróban annyit, hogy beköltözéskor kétféle kollégistával fogsz találkozni: az egyik kisbusszal érkezik és az egész rokonság segít neki a beköltözésben, a másikat elkíséri valamelyik szülője, két utazó táska van nála, és a 15 perces kipakolás után már bele is veti magát a kollégiumi életbe.

Ha az utóbbi kategóriába szeretnél tartozni, akkor ez a cikk neked szól!

A kevesebb néha több

Kollégiumi beköltözés
Mindegy mennyi cuccot hozol, kiköltözésnél úgyis kétszer annyit kell majd hazavinned

Mi Pandák kőkemény kollégisták vagyunk, némelyikőnk mögött már több mint 10 év kollégiumi tapasztalat áll, íme néhány gondolat a témával kapcsolatban:

  1. A kollégiumi szoba kicsi. 2-3 ember lakik egy szobában, és bár nem kell nyomorogni, ha mindenki elhozza otthonról az összes cókmókját, 24 órából 1 biztosan azzal fog eltelni, hogy egyik helyről a másikra pakolgatjátok azokat.
  2. Nem fogsz sok időt a szobádban tölteni. Leginkább az egyetemre jársz órákra, a könyvtárban kutatsz, a közösség helységben tanulsz, vagy a barátokkal ütöd el a felesleges időt. A szobába aludni, kockulni jársz majd csak vissza. (Van kivétel, néha 1-1 szoba igazi főhadiszállás, ahol folyamatosan lógnak az emberek. Nézd meg Kollégium szoba Pinterest falunkat! )
  3. A dolgok 70%-át szinte alig fogod használni. A sok öntevékeny körnek hála, van audió és videó stúdió, kondi terem, társasjátékok, kondi terem és még egy csomó más, amit használhatsz.
  4. Sokminden feleslegessé válik, mert szobatársad is viszi. Ilyenek például az edények főzéshez, robotgép, kisrádió, de rengetegen hoznak ágynemü huzatot, pedig az alanyi jogon jár minden kollégistának.

Dolgok amiket ne felejts otthon, ha kollégista lettél

Papucs, flip-flop

Sör flip-flop
Legyen vagány, könnyebb vele ismerkedni!

Nem mindenkinek jut eszébe, hogy egy zuhanyzót többen, néha 30-40 emberrel együtt használtok. Nem kell kifejezetten igénytelennek lenni ahhoz, hogy az ember elkapjon egy lábgombát, és máris útjára indul a fertőzés, ha nem papucsban mentek fürdeni.

Továbbá a koliban szinte folyamatosan 20 fok felett van a hőmérséklet, ha egész nap cipőben vagy, lehet bármilyen márkás, garantáltan belerohad a lábad. Kolikon belül szoktak lenni büfék, és rengeteg étterem szállít házhoz, még az épületet sem kell elhagynotok.

Tisztálkodó szerek, WC papír

Lány autót mos
Így is lehet, a lényeg, hogy a végén tiszta legyél…

Első alkalommal mindenképpen hozz magaddal mindkettőt. Elég sok bolt van a koleszok környékén, így később be tudsz itt is vásárolni, de ki tudja meddig tart feltérképezni a környéket. A Központi koliban például biztosítják a wc papírt, de itt sem árt, ha van egy tartalék tekercs, mert néha kifogy.

Talán ide tartozik még a tisztító szer is, mint a mosópor. Legjobb tudomásunk szerint mindegyik koliban van lehetőség mosógépet használni, így egy heti ruha mennyiséggel akár életed végéig is kihúzhatnád itt.

Laptop

Egyetem macbook laptop előadás
Nem kell a legújabb macbook, de valamilyen laptop legyen nálad

Nem tudjuk, hogy manapság mennyire kirívó eset az, ha egy 18 évesnek nincs laptopja, egy valamit viszont tudunk: egyetemen laptop nélkül esélyed sincs.

Szinte minden karon vannak olyan tárgyak, amikhez neten kell leadni a házit, vagy onnan tudod letölteni a tananyagot. Heti szinten nézned kell a Neptun rendszert, ahol tárgyat vehetsz fel, vizsgára jelentkezhetsz, kolidíjat fizethetsz be. Itt a laptop már nem luxus cikk, hanem alapvető felszerelés.

Nálunk is kedvezményeket kapnak azok, akik neten keresztül adják le a rendeléseket, azokkal szemben, akik telefonon rendelnek. Például ha fliratkozol hírlevelünkre, küldünk neked egy “Jobb jegyek, kevesebb tanulás 10 lépésben” könyvet.

Füzet, toll, számológép

Tanulás felszerelés
Jegyzetelj, vizsgázáskor jól jön átnézni

Az anyag nagyrésze fent van neten, azonban órán mindig érdemes jegyzetelni. (A jó jegyzetekért van aki még fizetni is hajlandó.)

Tollból nem érdemes a legolcsóbbat megvenni, mert az első leejtésnél törik benne a hegy. Azonban 400 Ft-nál többet sem adnánk ki érte, mert az már lehúzás. Ceruzával nem javasoljuk a jegyzetelést, mert idővel megfakul, és nem tudhatod, hogy 3 vagy 7 év alatt végzed el az egyetemet…

Számológép a matek tárgyakhoz nélkülözhetetlen. Onnan tudod, hogy analízis vagy valószínűségszámítás vizsga van, hogy a FB tele lesz “Kinekvankölcsönbeszámológépe” postokkal.

Ruha

Egyetem polo
Az elején úgyis kapsz vagy 4 féle ajándék pólót kolis és egyetemi logóval

1 hétre elegendő ruhával vágj neki az útnak, mosásra van lehetőség. Ha még nem mostál, kitűnő ürügy a lányokkal való ismerkedésre. Tartsd észben, hogy általában egy kisebb akasztós szekrény áll majd rendelkezésedre, plusz egy fiókos a fehérneműknek, szóval lehetőleg csak az évszaknak megfelelő ruhákat pakold be.

Gyógyszer

Gyógyszer

Rettentő fontos! A kollégiumok recepcióján nem fognak neked adni sem fájdalom sem lázcsillapítót, mivel belső szabályzat tiltja! Ez azért van, mert nem lehet tudni, kinek milyen gyógyszer allergiája van, és a recepciós nem vállalhat ilyesfajta kockázatot. Magadat is bebiztosítod azzal. ha nem másoktól kérsz, hanem a sajátodat használod, ugyanis az öreg rókáknál lehet, hogy van egy algoflex, viszont nagy az esély rá, hogy már rég lejárt. Mi is futottunk már bele ilyenbe.

Ennyi?

Első körben teljesen felesleges többet hozni. Először mérd fel a terepet, első héten úgyis csak buli van és ismerkedés. Meg tudjátok beszélni szobatársakkal, hogy ki mit hozzon, így a haza cuccolás is egyszerűbb lesz.

Több cikket is írtunk ebben a témában, egyik egy hosszú pipálgatós listát tartalmaz azoknak, akik maximalisták és semmit nem szeretnének otthon felejteni, a másik pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen dolgokat ne hozzunk semmiképpen egy kollégiumba . Utóbbi megspórolhat egy felesleges hazapakolós utat.


Legyen több pénzed, mint a szüleidnek!

Minél fiatalabban kezdesz el odafigyelni a pénzügyeidre, annál nagyobb az esély rá, hogy sikerülni fog.

Beosztom.hu