mamihlapiatapai

Mamihlapinatapai: valaki csináljon már valamit

A minap jelent meg egy cikk az index tudomány rovatában, mely a világ legtömörebb szavát mutatja be: mamihlapinatapai. Nem azért tömör mert sok betű van benne, hanem azért, mert egy igencsak összetett dolgot jelent.

Azért írok most erről, mert én is megemlítettem a szó jelentésének fontosságát a Jobb jegyek 10 lépésben könyvemben, csak akkor még nem tudtam, hogy létezik ez a tömörebb forma.

Mamihlapinatapai az önkéntes paradoxon

Van néhány jó példa, melynek segítségével jobban megértheted a mamihlapinatapai jelentését, és ezzel együtt az önkéntes paradoxont is.

Áram nélkül

Tegyük fel, hogy egy társasházban elmegy az áram. Minden lakó tudja, hogy valakinek fel kellene hívnia az áramszolgáltatót, azonban senki nem hajlandó rááldozni az idejét és a telefonszámla költségét. Ha senki nem cselekszik, mindannyian áram nélkül maradnak.

Élet vagy halál

Egy terrorista foglyul ejt egy csoportot. Azt mondja felrobbantja a termet, hacsak valaki nem jelentkezik önként a halálra. Senki nem szeretne meghalni, így mindenki arra vár, hogy majd valaki jelentkezik, végeredményben pedig mind meghalnak.

Van-e az ilyen helyzetnek pozitív kimenetele? Mi visz valakit arra, hogy feláldozza magát a többiekért, miközben a semmittevéssel nagyobb esélye van a túlélésre?

Természetesen ez egy nagyon lesarkított helyzet, a mamihlapinatapai megtörését a mindennapokban kell elkezdeni.

Mamihlapinatapai a kedvenc szavam

Nem értem miért nem használtam eddig ezt a szót, pedig a könyvemben is utalok rá:

“Életem legjobb pillanatait a „Valaki” kezdetű mondatoknak köszönhetem és annak, hogy a tettek embere vagyok:

  • Valaki jöjjön ki!
  • Valaki fogja meg a másik felét!
  • Valaki segítsen már!

Ilyenkor a legtöbben azt várják, hogy majd valaki cselekszik, minek hozznák magukat kényelmetlen helyzetbe? Használd ki ezt a passzivitást, és legyél Te az a valaki!”

No, de hála az index újságíróinak már a pontos definíciót is tudjuk:

“Egymásra nézni abban a reményben, hogy a másik felajánlja, hogy megtesz valamit, amire mindketten vágynak, de egyikük se akar belekezdeni.”

Ez az a szituáció, amikor egy csoport azzal járna legjobban, ha az egyik tagja megtenne valamit a közösség érdekében, viszont mindenki a másikra vár, mert az önkéntesnek egyéni haszna nem, költsége viszont származhat abból, ha vállalja a cselekvő szerepét.

Magyarul ez a “Valaki csináljon valamit” helyzet, melynek bevállalalásával előrébb mozdíthatod a dolgokat. Aki pedig cselekszik, arra az emberek felfigyelnek.

Vetkőzd le a félelmeidet és gátlásaidat, és legyél Te a tettek embere!

mamihlapinapataj
Legyél te az a valaki, legyél te a hős!

Eleinte kellemetlen lesz, de hidd el 5-6 alkalom után már probléma nélkül menni fog. Ha ez megvan, készen fogsz állni arra, hogy szembeszállj magaddal és a „Most nincs kedvem hozzá” éneddel (halogatás legyőzése a könyvben).

Ha úgy érzed nem megy, gyakorolj! Hozd magad szándékosan kellemetlen helyzetbe!

Én például sokáig csináltam azt, hogy minden reggel hideg zuhany alá álltam. Az elkövetkezendő 4-5 órában semmi sem tűnt annyira nehéznek, mint bent maradni a vízsugár alatt.

A mamihlapinatapai a halogatás egyik formája, melynek elkerüléséről olvashatsz könyvemben, de hamarosan cikket is írok róla.

Egy biztos, mától napi szinten fogom használni ezt a szót, mert nagyon tetszik! Lehet, hogy még egy ilyen nevű pizza is felkerül a pandabufe.hu honlapunkra, melynek leírása a következő lesz:

Mamihlapinatapai: a pizza, melyet meg szeretnél rendelni, de nem teszel, mi pedig ki szeretnénk szállítani, de nem fogjuk.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..